Goed om te weten

Hoe kan ik mijn zeep het beste verzorgen?

Je zeepje kun je het best na gebruik kort droogdeppen met je handdoek en buiten de douche bewaren op een zeepschaaltje met openingen aan de onderkant, zodat een optimale luchtstroom ervoor zorgt dat je zeep weer droog is voor de volgende wasbeurt.


Hoe gebruik je een shampoo of conditioner bar?


Spoel je haar met water zoals je altijd doet voor je shampoo gaat toevoegen. Hou de bar een paar seconden onder de warme kraan om de bovenste laag zacht te maken. Wrijf vervolgens met de bar over je haar tot het schuimt, en was zoals gebruikelijk. Als je je haar hebt uitgespoeld doe je hetzelfde met de conditioner.


Waarom gebruik je een gezichtsolie op een vochtige huid?


Dit doe je om vocht in je huid in te sluiten. Een olie houdt je huid weliswaar soepel en zacht, ook als je en droog aanbrengt. Maar als je eerst een laagje vocht hebt en daarover heen olie verdubbel je het moisturizing effect.


Hoe gebruik je een balm to milk reinigingsbalsem?

Deze gebruik je op een vochtige huid. Neem een beetje balsem uit de pot met een droge vinger of met een spateltje/lepeltje. Voeg een beetje water toe en masseer de balsem in je huid. Je ziet dat hij verandert in een zachte bijna vloeibare milk. Spoel daarna de balm van je gezicht en je huid is super gereinigd op een zachte manier.


Hoe kan het dat mijn huid tijdens het gebruik van zeep zo “squeacky” clean” aanvoelt?

 

Aan ambachtelijke zeep worden geen chemische toevoegingen als weekmakers en schuimvormers toegevoegd. What you see is what you get! Als je thuis hard water hebt kan dit even zo voelen, omdat de verzorgende oliën water afstoten. Maar geen zorgen, als je huid afgedroogd is zul je merken dat deze heerlijk zacht en verzorgd is.


Waarom is zeep beter dan een douchegel?


Douchegel is eigenlijk een schoonmaakmiddel. Het bestaat voor het grootste gedeelte uit water. Om deze twee redenen worden er allerlei synthetische en chemische stoffen toegevoegd die ervoor zorgen dat deze waterige substantie dikker, zachter, schuimiger en prettiger aanvoelt. Daarnaast worden bij veel douchegel synthetische geurstoffen toegevoegd. Ambachtelijk gemaakte zeep zijn enkel verzeepte oliën, vetten en boters en hieraan worden geen synthetische of chemische toevoegingen gedaan.

Tevens gebruik ik in mijn zepen essentiële olie, en bij enkele zepen natuur-identieke geurolie. Dit is een stuk gezonder dan synthetische geurolie, en daarbij hebben de gegeurde zepen een subtiele hint van een geur zonder opdringerige te ruiken.


Waarom ruiken natuurlijke zepen niet zo sterk als een douchegel?


Aan het grootste deel van de zepen worden essentiële of etherische oliën toegevoegd, dit zijn zeer sterk geconcentreerde gedestilleerde planten/kruiden/bloemen, of persingen van fruitsoorten. Grofweg kun je stellen dat er voor 1 liter olie 100-150 kilo kruiden nodig zijn. Vandaar dat ze zeer kostbaar zijn. Etherische oliën zijn dus zeer sterk geconcentreerd. Daarom moeten ze altijd vermengd worden met een draagolie voordat je ze op je huid kunt gebruiken. Synthetische geurstoffen zijn sterker van geur.

Een klein deel van mijn zepen wordt gemaakt met geurolie, dit is een natuur identieke variant van etherische olie maar op een heel andere manier gemaakt, deels in een laboratorium. Er wordt dan gesproken over geurolie. Ook gebruik ik allergeen vrije geur oliën in mijn shampoo en conditioners. Zo zijn deze ook geschikt voor mensen met allergieën voor bepaalde geurstoffen, deze stoffen zitten ook in etherische oliën.